Vi nordmenn elsker å pusse opp, og man skulle nesten tro at hver femte person i norske hjem kunne ha vært interiørarkitekt. Alle vil ha sin egen stil, og med lave renter på lån har oppussing på 2000-tallet nærmest eksplodert. Enkelte rom koster naturligvis mer enn andre å pusse opp, da med henholdsvis bad og kjøkken som de dyreste rommene. Regelverket for hva man kan utføre selv av arbeid på disse rommene har dessuten blitt langt strengere med årene, så det å pusse opp badet kan fort bli en kostbar affære. Hvorfor ikke ta opp et forbrukslån?
Slik pusser du opp badet med forbrukslån
Et typisk bad kan fort koste mellom 150 000 – 250 000 kroner å pusse opp, hvis arbeidet skal utføres av fagarbeidere og man samtidig ønsker kvalitet på produktene. De fleste vil ønske å utvide boliglånet for å pusse opp badet, ettersom dette øker boligens verdi og følgelig vil kunne gi en prisstigning når man skal selge. Men det er ikke sikkert at man har muligheten til dette – kanskje har man akkurat kjøpt og får ikke mer lån. I så fall finnes det heldigvis alternativer.
Et forbrukslån kan være en gunstig løsning dersom man virkelig trenger å pusse opp badet. Renten på et slikt lån vil være vesentlig høyere enn på boliglånet, men hvis badet råtner vil det heller lønne seg å gjøre dette nå i stedet for å spare og vente. Faktisk kan man låne opp mot hele 500 000 kroner uten å måtte stille med sikkerhet, så det er helt klart en løsning som kan anbefales.
Hvor mye koster det å låne?
I motsetning til et boliglån så trenger man ikke å stille med sikkerhet for å ta opp et forbrukslån. Det gjør at kostnaden i form av renter er noe høyere her, vanligvis rundt 15 prosent. Akkurat hvilken rente du får er dog vanskelig (les: umulig) å si, ettersom det avhenger av flere faktorer. Blant annet din egen inntekt og økonomi, hvor mye du ønsker å låne, hvor lang nedbetalingstid du har og ikke minst hvilken bank du søker i. Det kan nemlig være store forskjeller på hvilken rente bankene setter, så spesielt ved såpass store lån som ved oppussing av bad vil det være ekstra viktig å sammenligne tilbud før du tar opp lån.
Prioriter nedbetalingen av forbrukslånet
Siden man skal pusse opp et bad, så har man trolig boliglån fra før av. Kanskje har man også studielån og annen gjeld i tillegg. I så fall er det viktig å påpeke at nedbetalingen av forbrukslånet må prioriteres, ettersom det er dette som koster deg mest i form av renter og gebyrer. Har du muligheten til å søke om avdragsfrihet på den andre gjelden din for en periode, så anbefaler vi at du gjør dette, for å betale så store avdrag som mulig på forbrukslånet. Kanskje kvitter du deg med dette lånet i løpet av et par-tre år, slik at når du selger boligen så får du en fin gevinst ettersom du har betalt ned badet i sin helhet.